home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
Dag 2
Edukans Actieplatform
De bus reis We zitten in de bus naar Tulu Bolo, onze eindbestemming voor vandaag. Dat is ook waar we de komende dagen verblijven. Bij o...

Dag 2

De bus reis

We zitten in de bus naar Tulu Bolo, onze eindbestemming voor vandaag. Dat is ook waar we de komende dagen verblijven. Bij ons in de bus zit iemand die zelf uit Ethiopië komt. Hij heet Girma. Girma is heel aardig en wilt graag over het land vertellen en vindt het heel leuk dat wij er zijn. Tijdens de rit die ongeveer twee uur duurt proberen we een beetje Oromo te leren (dat is de taal die ze hier spreken) en leert Girma ons hoofd, schouders, knie en teen in zijn taal. De uitspraak is soms best wel moeilijk. Terwijl wij zijn taal proberen te leren probeert hij Nederlands te leren. Hij kan het al redelijk goed. Het is heel gezellig in de bus en we lachen veel. Het verkeer hier is één grote chaos. Alle auto’s voegen zomaar in. Ook toeteren ze als bedankje en niet alleen als ze er langs willen. De mensen steken hier over en stoppen midden op de weg als er een auto aankomt.

Als we in Tulu Bolo zijn komen we langs de school die we gaan bezoeken. We stoppen even. De kinderen die buiten staan komen naar de busjes toe. Vooral de jongens komen naar de bus toe. En dan voornamelijk de jongere. Ze zijn heel enthousiast en blijven een tijdje bij de ramen van de bus staan en kijken naar ons. Na een tijdje komen er 3  jongere meiden bij staan maar wel verder naar achter. Dan merk je toch wel dat de meiden hier bescheidener zijn  dan de jongens. Ze kijken me met grote ogen aan en ik weet niet goed wat ik daar bij voel.  Maar wel leuk dat ze komen kijken. Even later worden de kinderen die buiten de poort staan naar binnen gestuurd door de docenten. De docenten hadden stokken in hun handen waarmee ze de leerlingen wegstuurden. Ik schrok daar wel een beetje van. Als we wegrijden komen er nog een paar kindjes achter ons aangerend om ons uit te zwaaien. 

Geschreven door Hanna

Ethiopische koffieceremonie

Koffie zetten wordt in Nederland gedaan met een druk op de knop, maar in Ethiopië gaat dat heel anders.
Het zetten van koffie is hier een ceremonie. De koffieceremonie is het eerste dat wordt gedaan wanneer gasten een huis binnenkomen. Het is een teken van respect en een (letterlijk) warm welkom. Voordat de koffie daadwerkelijk gezet wordt, worden een aantal voorbereidingen getroffen.
Lang gras wordt op de grond uitgestrooid. Dit is in de Oromocultuur (Oromo is een van de negen gebieden van Ethiopië) de belangrijkste stap in de koffieceremonie. Het gras wordt beschouwd als gegeven door God en zorgt ervoor dat de mensen die aan de ceremonie deelnemen betere mensen zullen worden.
De andere voorbereidende handeling, is het aansteken van wierrook. Hierdoor vermengen de geur van de wierrook en de geur van de koffie zich met elkaar. Deze geurende rookwalmen hebben de functie om God te eren.
Als het lange gras op de grond ligt en de wierrook brandt, begint de gastvrouw met het bereiden van de koffie. De vrouw van het huishouden is altijd degene die de ceremonie uitvoert, mannen doen dit nooit. Ze begint met het roosteren van koffiebonen in een pannetje op hete kooltjes. Om vlammen te creëren wappert ze met een soort waaier, tot er een echt vuurtje is ontstaan. Op het moment dat de bonen zwart en glanzend zijn, gaat de koffiemaakster rond de gasten die de damp van de geurende bonen opsnuiven. De volgende stap is het verwarmen van water in de koffiepot, een jebena. Terwijl dit gebeurt, worden de bonen fijngestampt met een vijzel. De fijngestampte bonen worden samen met het water in de jebena gedaan. De koffie trekt een tijdje en wordt daarna van een grote hoogte in kopjes geschonken. De kopjes zijn heel erg klein en hebben geen oortjes. Dit zorgt er dan ook voor dat er altijd drie keer wordt ingeschonken wanneer er in Ethiopië koffie wordt gedronken. Drie keer per dag koffie betekent voor hen dus negen kopjes koffie!
In de koffie wordt standaard veel suiker gedaan, omdat de bonen van zichzelf erg bitter zijn. Bij uitzondering wordt dit niet gedaan en wordt de suiker vervangen door boter of zelfs zout. Het proces van het zetten van koffie in Ethiopië is dus heel verschillend van hoe dit gedaan wordt in Nederland. Dat deze bijzondere ceremonie juist in Ethiopië wordt uitgevoerd, is omdat Ethiopië een van de grootste koffie exporteurs van de wereld is. De Ethiopische koffieceremonie klinkt misschien als veel moeite in vergelijking met het koffieapparaat in Nederland, maar na de Ethiopische koffie te hebben geproefd is het die moeite zeker waard.  

Geschreven door Anna 

Media bij bericht (8)

Reacties (3)

  • Anja
    4 jaar geleden
    Bijzonder om jullie verhalen te lezen. Geniet met volle teugen en verwonder je over de bijzondere dingen die op jullie pad komen.

    Reactie rapporteren

  • Hetty de Lange
    4 jaar geleden
    Mooi hoor, om jullie verhalen te lezen. Geniet van deze bijzondere ervaring!

    Reactie rapporteren

  • Marcel Geerdink
    4 jaar geleden
    Mooi verhaal. Door de uitgebreide verhalen kunnen we ons goed inleven in wat jullie meemaken. Veel plezier nog.

    Reactie rapporteren

Reactie plaatsen